Oficjalnie robiłam tartę z adwokatem – niestety nie zdążyłam
jej pokazać ;) Ale z tego co mi zostało powstała tarta z serkiem mascarpone i
czekoladą. Przepis z tych „na oko” ;)
Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki i jest to zdecydowanie najlepszy przepis jaki do tej pory miałam :)
Ciasto:
130 g masła o temperaturze pokojowej
pół łyżeczki soli
35 ml mleka o temperaturze pokojowej
175 g mąki pszennej
pół łyżeczki cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować.
Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej
2 godziny.
Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o
średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować
na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć
papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które
obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć
temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut.
Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z
powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia spodu.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę
wykładając spód na paterę.
Krem:
ok. 300 g serka mascarpone
ok. 100 g ciemnej czekolady
pół szklanki śmietanki kremowej
ok. 150 g cukru
Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia. Serek
z cukrem miksować na puszystą masę, połączyć z czekoladą i wylać na ciasto.
Wsadzić do lodówki na kilka godzin. Udekorować tartą czekoladą.
Smacznego :)
o jeny jaka piękna tarta! jak tu wyczekać do pokończenia wszystkich mazurków? widzę, że mamy wspólne zainteresowania: pieczenie słodkości, fotografia i czekolada :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta tarta - kruche ciasto, mascarpone, czekolada...po prostu rewelacja :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie! Naprawdę świetna:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda...
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
S.B. :))
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie za odwiedziny;)
Wesołych i mokrych również dla Was :D
Mmmm wygląda przepysznie, od długiego czasu szukam dobrego przepisu na tartę. Jest to jedno z niewielu ciast, które zdecydowanie nie jest moim sprzymierzeńcem...nie będę się poddawała, może Twój przepis w końcu pozwoli mi zrobić porządną tartę!
OdpowiedzUsuńWyglada na to, że wyjdzie super, wlasnie spód się studzi. Tylko dołożyłam więcej mąki, bo ciasto strasznie się kleiło.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i przede wszystkim smacznie, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wygląda pysznie, z czekoladą pycha:D:D
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńJaka czekolada zostala uzyta do kremu? Mleczna czy gorzka?
gorzka :)
UsuńŚwietny przepis. Czekolada jest moim ulubionym dodatkiem do deserów :). Od siebie mogę polecić czekoladowe brownie z solonym karmelem, które przyrządziłam ostatnio wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciasta czekoladowe, tarty smakują mi zawsze najlepiej :).
OdpowiedzUsuń