niedziela, 7 marca 2010

Puszysty torcik śmietankowy

Idealny jako popołudniowy, niedzielny deser do kawy.
Przepis pochodzi z moich zbiorów, z oryginalnego Torcika Pomarańczowego (którego zapewne nie omieszkam zrobić ;) ). Dziś zmodyfikowany ze względu na składniki jakie posiadałam w domu ;)

5 łyżek cukru
5 jajek
4 łyżki mąki
1 łyżka kako
dżem wiśniowy

Robimy rolade z przepisu Czekoladowa Rolada , z tą różnicą że ciasta nie zwijamy.

1 opakowanie (ok 200 ml) śmietanki kremowej 36 %
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 4 łyżkach gorącej wody
cukier

Śmietankę ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru. Delikatnie wlać wystudzoną żelatynę. Pozostawić na kilka minut w chłodzie (aż zacznie tężeć).
Ciasto posmarować dżemem wiśniowym.
Następnie rozprowadzić masę na roladzie i pozostawić do stężenia śmietanki.
Po zastygnięciu kremu pokroić ciasto na pasy (ok 5 cm). jeden pasek zwinąć w rulon i postawić na środku patery. Dookoła niego układać pozostałe paski ciasta. Wokół tortu zapiąć obręcz tortownicy i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Udekorować niedbale bita śmietaną, posypać kakao.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam biszkopt czekoladowy i często go piekę na specjalne okazje, zmieniając tylko krem. Zawsze korzystam z porad https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ Biszkopt tak przygotowany jest idealny i zawsze smakuje wszystkim moim gościom. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online