piątek, 5 marca 2010

Drożdżowe ciasto orzechowe

40 dkg mąki
42 g drożdży
9 łyżek cukru
1 szklanka mleka
10 dkg masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 jajka
pół łyżeczki cynamonu
1 żółtko
konfitura
30 dkg mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
2 łyżeczki kako

Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie, wspyac pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dodać pół szklanki ciepłego (nie gorącego !) mleka i delikatnie przemieszac. Zaczyn zakryć, odstawić do wyrośnięcia na ok 15 min.
Masło stopić, wystudzić. Do zaczynu dodać 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i płynne masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem, cynamonem i kakao. Dodać zmielone orzechy, wymieszać i wystudzić. Następnie wbić jajko, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na blacie na kształt prostokąta (30cm na 40), posmarować masą orzechową i zwinąć w rulon.Pokroić w grube plastry (5-6 cm) i przełożyć do natłuszczonej tortownicy powierzchnią przecięcia do góry.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min.
Ciasto posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st) na ok 35-40 min.
Po wyjęciu wierzch posmarować gorącą konfiturą.
Można oprószyć cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online