przepis pochodzi z bloga Wypieki z Pasją
No tak….7 miesięcy blog stał odłogiem, wstyd !
Ale wracam,
z silnym dla samej siebie postanowieniem poprawy,
że choć raz w tygodniu ;)
***
Witam znów
i zaczynam w październiku od pysznej tarty ze śliwkami (pierwszej w moim życiu ;), pod puchową bezową pierzynką.
Życzę smacznego
Składniki:
250g masła3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na bezę:
3 białka
4 łyżki cukru pudru
Ponadto:
0,6kg śliwek
łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
masło i bułka tarta/kasza manna do wysmarowania formy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić, tylko do połączenia składników. Uformować kulę, spłaszczyć. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut.
Wydrylować śliwki. Ciasto wyjąć z lodówki, oderwać około 1/3 części. Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 0,7mm i wyłożyć nim formę do tarty (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/kaszą manną). Posypać bułką tartą (wchłonie wilgoć ze śliwek). Na ciasto ułożyć śliwki, posypać cynamonem, na nie skruszyć pozostałą część ciasta.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 20 minut.
Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Miksować jeszcze przez chwilę. Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180oC. Wyłożyć na wierzch pianę, wyrównać. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.

pysznie wygląda z tą pierzynką
OdpowiedzUsuńpiękny widok :)
OdpowiedzUsuńmusi smakować pysznie
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com