wg przepisu z bloga Przy Kuchennym Stole
Pierwszy raz spróbowałam jej rok temu i absolutnie się zakochałam w tym smaku. W tym roku postanowiłam przygotować sobie porządny zapas na zimę..... Niestety, zostało mi już tylko pół słoiczka. Ciężko się jej oprzeć ;)
3 kg śliwek węgierek bez pestek
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
100 g ciemnego kakao
Śliwki przepuścić przez maszynkę, przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem masa nie może być zbyt gęsta).
Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami, żeby się zakleiły. Można też słoiki z nutellą pasteryzować około 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
i ja robiłam z Mamą bardzo podobny. śliwki kakao i była tam jeszcze czekolada. mam jeden słoiczek w lodówce. czeka na jakieś wyjątkowe okazje:-)
OdpowiedzUsuń