To ciasto ma absolutnie obłędny smak i jest niezwykle syte. Wystarczy raz go spróbować, żeby się w nim natychmiast zakochać.
Będzie idealnym prezentem dla Ukochanej Osoby na zbliżające się Walentynki ;)
Składniki:
6 jajek
pół szklanki (100 g) brązowego cukru
400 g gorzkiej czekolady (u mnie 300 g gorzkiej i 100 g mlecznej)
250 ml kremówki (1 szklanka)
1/3 szklanki (80 ml) Cointreau (zamiast można użyć innego likieru cytrusowego lub nawet rumu) - ja użyłam rumu
Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej. Jajka (całe) ubijać mikserem z cukrem, przez około 5 minut (mają być gęste i puszyste). Powoli dodawać lekko ciepłą czekoladę
. Miksować dalej, do połączenia. Używając metalowej łyżki połączyć kremówkę z likierem i wmieszać stopniowo i powoli do naszej masy
czekoladowej. Dokładnie połączyć.
Tortownicę 22 cm dokładnie wyłożyć folią aluminiową, opasając również boki od zewnatrz. Wlać do niej ciasto. Tortownicę umieścić w większym naczyniu, do którego wlać wrzącą wodę sięgającą do połowy wysokości tortownicy.
Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Po tym czasie przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Nie sprawdzać patyczkiem. Wyjąć, studzić w tortownicy. Na całą noc umieścić w lodówce. Dopiero wtedy jest dobre do jedzenia, osiąga odpowiednią teksturę.
Nie polecam pieczenia w tortownicy mniejszej niz 22cm. Podczas pieczenia ciasto mocno rośnie, by po wystudzeniu opaść. Może również popekać, lecz wszystko wyrówna się podczas studzenia.
Podawać schłodzone, delikatnie oprószone kakao, z malinami i konfiturą malinową.
Smacznego!

To coś dla moich kubków smakowych...
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie.
OdpowiedzUsuńi naprawdę obłędne ciasto.
uwielbiam smak trufli.
Wygląda faktycznie cudownie. Aż mi zrobiłaś smaka na to, żeby upiec takie na urodziny mojego wyjątkowego.
OdpowiedzUsuńCiasto tak pyszne,że chętnie bym porwała ten uroczy kawałek.No i zdjęcie, ach zdjęcie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Czymś takim nie można wzgardzić. Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńMusi mieć niesamowicie intensywny smak. Idealnie!
OdpowiedzUsuńczekolada to coś co lubię najbardziej :-) śliczne
OdpowiedzUsuńi obłędnie wygląda.. cudownie kremowo..:-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto ma wszystko idealne: smak, wygląd......
OdpowiedzUsuńTo jeden z tych przepisów który trzeba wypróbować ;)
pozdrawiam serdecznie :)
Agato! Ależ ciasto! Ależ zdjęcie! Ależ mam ochotę spróbować!!!!
OdpowiedzUsuńNiesamowite, wygląda magicznie:) Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie. Sądząc po składnikach, właśnie takie jest;)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie... zapisuję przepis a Ciebie zapraszam na mojego bloga po wyróżnienie http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/11/wyroznienie-dla-mojego-bloga.html Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń