Polecam! Pyszne połączenie kokosu, karmelu i czekolady :)
Ciężko się oderwać od stołu ;)
Spód
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g wiórków kokosowych
115 g cukru pudru
125 g roztopionego masła
Krem
100 g masła
100 g brązowego cukru
397 g mleka skondensowanego
2 łyżki złotego syropu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
tabliczka czarnej czekolady
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Blaszkę (ja robiłam na kwadratowej ok. 25/25 cm) wyłożyć papierem.
Mąkę z proszkiem przesiać do dużej miski. Dodać wiórka, cukier i masło. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę, dobrze dociskając ciastem (jest dość kruche).
Piec ok. 10 min, na złoty kolor.
Masło, cukier, mleko skondensowane, syrop i ekstrakt umieścić w garnku i zagotować aż do rozpuszczenia cukru.
Zmniejszyć ogień i gotować całość ok. 5 min, do uzyskania ciemno złotego koloru (ja gotowałam ciut dłużej aż uzyskało piękny, brązowy kolor).
Przygotowanym kremem polać wcześniej upieczony spód ciasta i wstawić do piekarnika na 10 min.
Całkowicie wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta.
Pokroić w kostkę.

oderwac wzrok także ciężko.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają i nie dziwię się, że nie da sie od nich oderwac :)
OdpowiedzUsuńTeż miałabym problem z oderwaniem się od tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńAga, jakie pięknie i smacznie wyglądają twoje kostki
OdpowiedzUsuńprzepis sobie zapisze
skoro z karmelem i czekoladą, to przepis już ląduje w ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda przesmacznie
OdpowiedzUsuńObok takich smakołyków nie da się przejść obojętnie. Wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńCzekolada i karmel, mniam! Poprosze taka jedna kosteczke :))
OdpowiedzUsuńCzy gotowy krem karmelowy według tego przepisu powinien być płynny, czy zgęstnieje w piekarniku?
OdpowiedzUsuńKrem karmelowy jest dość płynny ale w piekarniku gęstnieje :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyglądają! Bardzo lubię takie połączenia!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asiek