poniedziałek, 24 maja 2010

Czekoladowo karmelowe kostki

Buszując po zagranicznych blogach natknęłam sie na ten przepis. I poczułam że MUSZĘ to zrobić ;)
Polecam! Pyszne połączenie kokosu, karmelu i czekolady :)
Ciężko się oderwać od stołu ;)


Spód

125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g wiórków kokosowych
115 g cukru pudru
125 g roztopionego masła

Krem
100 g masła
100 g brązowego cukru
397 g mleka skondensowanego
2 łyżki złotego syropu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

tabliczka czarnej czekolady

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Blaszkę (ja robiłam na kwadratowej ok. 25/25 cm) wyłożyć papierem.
Mąkę z proszkiem przesiać do dużej miski. Dodać wiórka, cukier i masło. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć blaszkę, dobrze dociskając ciastem (jest dość kruche).
Piec ok. 10 min, na złoty kolor.

Masło, cukier, mleko skondensowane, syrop i ekstrakt umieścić w garnku i zagotować aż do rozpuszczenia cukru.
Zmniejszyć ogień i gotować całość ok. 5 min, do uzyskania ciemno złotego koloru (ja gotowałam ciut dłużej aż uzyskało piękny, brązowy kolor).
Przygotowanym kremem polać wcześniej upieczony spód ciasta i wstawić do piekarnika na 10 min.
Całkowicie wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta.
Pokroić w kostkę.






11 komentarzy:

  1. oderwac wzrok także ciężko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają i nie dziwię się, że nie da sie od nich oderwac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też miałabym problem z oderwaniem się od tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, jakie pięknie i smacznie wyglądają twoje kostki
    przepis sobie zapisze

    OdpowiedzUsuń
  5. skoro z karmelem i czekoladą, to przepis już ląduje w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi i wygląda przesmacznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Obok takich smakołyków nie da się przejść obojętnie. Wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada i karmel, mniam! Poprosze taka jedna kosteczke :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy gotowy krem karmelowy według tego przepisu powinien być płynny, czy zgęstnieje w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  10. Krem karmelowy jest dość płynny ale w piekarniku gęstnieje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pięknie wyglądają! Bardzo lubię takie połączenia!!
    Pozdrawiam
    Asiek

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online