Składniki :
200 g chudego sera
½ łyżeczki esencji waniliowej
250 g cukru
2 jajka
100 g masła
3 łyżki stołowe kakao w proszku
100 g przesianej mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów (ja dałam posiekane orzechy włoskie)
POLEWA TOFFI:
55 g masła
1 łyżka stołowa mleka
100 g cukru pudru
2 łyżki stołowe kakao
Posmarować cienko tłuszczem płytką, kwadratową formę do pieczenia (20x20), wyłożyć pergaminem.
Ser utrzeć z 25 g cukru i esencja waniliową na gładką masę i odstawić.
Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę. do rondelka włożyć masło i wsypać kakao, podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi a masa będzie gładka. Wlać do kogla-mogla i wymieszać . Dosypać mąkę, orzechy i dokładnie wymieszać.
Wlać połowę ciasta do foremki i wygładzić. Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec 40-45 min w 180 st. Wystudzić w foremce.
Polewa:
Masło należy rozpuścić w mleku, dodać cukier i kakao. Rozsmarować na cieście. Pozostawić aż polewa stężeje, pokroić ciasto na kawałki.
Smacznego :)


Smakowite! Takie pewnie do zasłodzenia wielce przyjemnego:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Słodycz na wysokim poziomie :D
OdpowiedzUsuńKto by nie lubił takich słodkości:) Kuszące:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepisik na coś pysznego i słodkiego ;]
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńten przepis to bomba słodkości, ale przynajmniej ekonomiczna ;) Jeden kawałek w zupełności wystarczy żeby się porządnie "osłodzić" ;)
pozdrawiam serdecznie :)