poniedziałek, 12 grudnia 2011

Biszkopty czekoladowe z tofii

przepis z książki "Czekolada. Łatwe i pyszne przepisy krok po kroku"

Składniki :

200 g chudego sera

½ łyżeczki esencji waniliowej

250 g cukru

2 jajka

100 g masła

3 łyżki stołowe kakao w proszku

100 g przesianej mąki pszennej

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

50 g posiekanych orzechów (ja dałam posiekane orzechy włoskie)

POLEWA TOFFI:

55 g masła

1 łyżka stołowa mleka

100 g cukru pudru

2 łyżki stołowe kakao

Posmarować cienko tłuszczem płytką, kwadratową formę do pieczenia (20x20), wyłożyć pergaminem.

Ser utrzeć z 25 g cukru i esencja waniliową na gładką masę i odstawić.

Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę. do rondelka włożyć masło i wsypać kakao, podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi a masa będzie gładka. Wlać do kogla-mogla i wymieszać . Dosypać mąkę, orzechy i dokładnie wymieszać.

Wlać połowę ciasta do foremki i wygładzić. Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec 40-45 min w 180 st. Wystudzić w foremce.

Polewa:

Masło należy rozpuścić w mleku, dodać cukier i kakao. Rozsmarować na cieście. Pozostawić aż polewa stężeje, pokroić ciasto na kawałki.

Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Smakowite! Takie pewnie do zasłodzenia wielce przyjemnego:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodycz na wysokim poziomie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto by nie lubił takich słodkości:) Kuszące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny przepisik na coś pysznego i słodkiego ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję :)
    ten przepis to bomba słodkości, ale przynajmniej ekonomiczna ;) Jeden kawałek w zupełności wystarczy żeby się porządnie "osłodzić" ;)

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online