Na ciasto jasne
250 g mąki pszennej
1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
150 g cukru
1 torebkę cukru waniliowego
1/2 fiolki esencji rumowej
1 jajko
125 g miękkiego masła albo margaryny
Make wymieszać z cukrem, przesiać do misy. Dodać resztę składników i starannie utrzeć (najlepiej za pomocą miksera), następnie wyłożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie ciasto, a jeśli klei się do rak, odstawić w chłodne ciasto
ode mnie: ciasto musi być dość twarde, żeby można je było z łatwością kroić nożem. Jeśli będzie zbyt rzadkie ciastka "rozkleją" się podczas pieczenia.
na ciasto ciemne
20 g kakao
15 g cukru
1 łyżka mleka
wymieszać, połączyć z polowa wcześniej wyrobionego, białego ciasta.
Na wzór ślimaka
jasne i ciemne ciasto rozwałkować na prostokąty jednakowej wielkości, jeden cienko posmarować białkiem, położyć na nim drugi i mocno razem zwinąć w rulon.
Pozostawić w chłodzie, następnie pokroić w plastry jednakowej grubości, ułożyć na natłuszczonej blaszce.
pieczemy w 170-200 st ok 10-15 min
Można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz