Wersja z ciemną czekoladą, zamiast tradycyjnego kakao dużo bardziej mi odpowiada ;)
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
225 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru królewskiego do wypieków
4 duże jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki mleka
120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części
dodać czekoladę, wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka.

lubię i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńlubi,ę bardzo taką babkę, prosta, szybka w wykonaniu i smaczna :)
OdpowiedzUsuńpiękna wyszła :) Uwielbiam taką babkę z ciepłą herbatką :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie babki. I zgadzam się, że kakao nie zastąpi w nich czekolady :)
OdpowiedzUsuńw wielu przepisach z chęcią podmieniam kakao na ciemną czekoladę. zawsze wychodzi to na dobre. a marmurkową babkę najbardziej lubię za ten jej wygląd.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam tą babeczkę, jest pyszna!:)
OdpowiedzUsuń