wtorek, 9 lutego 2010

Tort Pavlova

wg przepisu Pavlova Recipe

Delikatny, lekki i pyszny, o każdej porze roku :)


4 duże (120 gram) jaja
1 szklanka (200 g) cukru
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (mąka kukurydziana)

Zdobienie:
1 szklanka (240 ml) śmietany kremowej (36 %)
1 1/2 łyżki (20 g) cukru białego (może być cukier puder)
1 / 2 łyżeczki czystego ekstraktu wanilii

świeże owoce, duuuuużo świeżych owoców Wink - kiwi, mandarynki, truskawki, jagody ananas itp.



Piekarnik rozgrzać do 130 st.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim koło o średnicy ok.18 cm.

Białka ubić z cukrem na sztywno (miedzy palcami nie powinno czuć się cukru).
Dodać mąkę kukurydzianą z octem i delikatnie wymieszać.
Przygotowaną masę rozprowadzić wewnątrz okręgu na papierze, uformować i wygładzić. Krawędzie powinny być wyższe niż środek.

Inny sposób:
Rozłożyć na papierze obręcz tortownicy. Bezę rozprowadzić wewnątrz i wygładzić. Delikatnie ściągnąć tortownice, wyrównać ciasto .

Piec ok. 1 godz 15 min. aż do zarumienienia bezy na zloty kolor.
Po zakończeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić ciasto do wystygnięcia.


Śmietankę ubić z cukrem na sztywno (można dodać usztywniacz do śmietany)
Wyłożyć na ciasto.
Przybrać owocami.
Ciasto powinno być podane bezpośrednio po przyrządzeniu.



Same bezy, schłodzone i szczelnie zamknięte mogą być przechowywane kilka dni.


5 komentarzy:

  1. No to już wiem gdzie byłas jak Cie nie było :-) Ale czasami trzeba sobie po prostu życie osłodzić...:-) Kusisz strasznie;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje pani bardzo za przepis.Beza właśnie sie rumieni w piekarniku;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosze o rade bo mja beza jest plaska, po wyjeciu z piekarnika po jakims czasie opada ?? tylko ja nie dodaje maki kukurydzianej czy to jest powodem. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąka kukurydziana powoduje że pavlova jest ciągnąca. Natomiast zawsze troszkę opada po wyciągnieciu z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online