Delikatny, lekki i pyszny, o każdej porze roku :)
4 duże (120 gram) jaja
1 szklanka (200 g) cukru
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (mąka kukurydziana)
Zdobienie:
1 szklanka (240 ml) śmietany kremowej (36 %)
1 1/2 łyżki (20 g) cukru białego (może być cukier puder)
1 / 2 łyżeczki czystego ekstraktu wanilii
świeże owoce, duuuuużo świeżych owoców

Piekarnik rozgrzać do 130 st.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim koło o średnicy ok.18 cm.
Białka ubić z cukrem na sztywno (miedzy palcami nie powinno czuć się cukru).
Dodać mąkę kukurydzianą z octem i delikatnie wymieszać.
Przygotowaną masę rozprowadzić wewnątrz okręgu na papierze, uformować i wygładzić. Krawędzie powinny być wyższe niż środek.
Inny sposób:
Rozłożyć na papierze obręcz tortownicy. Bezę rozprowadzić wewnątrz i wygładzić. Delikatnie ściągnąć tortownice, wyrównać ciasto .
Piec ok. 1 godz 15 min. aż do zarumienienia bezy na zloty kolor.
Po zakończeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić ciasto do wystygnięcia.
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno (można dodać usztywniacz do śmietany)
Wyłożyć na ciasto.
Przybrać owocami.
Ciasto powinno być podane bezpośrednio po przyrządzeniu.
Same bezy, schłodzone i szczelnie zamknięte mogą być przechowywane kilka dni.

No to już wiem gdzie byłas jak Cie nie było :-) Ale czasami trzeba sobie po prostu życie osłodzić...:-) Kusisz strasznie;-)
OdpowiedzUsuńAniu ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuje pani bardzo za przepis.Beza właśnie sie rumieni w piekarniku;)
OdpowiedzUsuńprosze o rade bo mja beza jest plaska, po wyjeciu z piekarnika po jakims czasie opada ?? tylko ja nie dodaje maki kukurydzianej czy to jest powodem. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana powoduje że pavlova jest ciągnąca. Natomiast zawsze troszkę opada po wyciągnieciu z piekarnika.
OdpowiedzUsuń