sobota, 20 lutego 2010

Ptysie

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
szklanka wody
szklanka mąki
4-5 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i mieszać tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać jajka z proszkiem i zmiksować na gładką masę.
Wyciskać na natłuszczoną blaszkę okrągłe (na ptysie) lub podłużne (na eklerki) formy.
Piec na złoty kolor w 180 st.

Przekładać kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

Krem budyniowy:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 kostka masła lub masła roślinnego

Odlać część mleka, resztę zagotować. W odlanej części dokładnie rozmieszać mąki, żółtko cukier i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z 1 łyżka cukru, dodawać budyń, ucierając na pulchna masę. Przełożyć ptysie.

2 komentarze:

  1. To raczej ekler w okrągłym wydaniu --- ptysie nie mają kremu budyniowego tylko piankę białkową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają, zdjęcie mistrzowskie:)
    Pozdrawiam,
    Warszawa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online