1/2 kostki margaryny
szklanka wody
szklanka mąki
4-5 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i mieszać tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać jajka z proszkiem i zmiksować na gładką masę.
Wyciskać na natłuszczoną blaszkę okrągłe (na ptysie) lub podłużne (na eklerki) formy.
Piec na złoty kolor w 180 st.
Przekładać kremem budyniowym lub bitą śmietaną.
Krem budyniowy:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
1 żółtko
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1 kostka masła lub masła roślinnego
Odlać część mleka, resztę zagotować. W odlanej części dokładnie rozmieszać mąki, żółtko cukier i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z 1 łyżka cukru, dodawać budyń, ucierając na pulchna masę. Przełożyć ptysie.

To raczej ekler w okrągłym wydaniu --- ptysie nie mają kremu budyniowego tylko piankę białkową :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, zdjęcie mistrzowskie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Warszawa