Kruche i maślane.......z jedną poważna wadą – zbyt szybko znikają ;)
Składniki na 20 - 30 sztuk:
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła, zimnego
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
2 łyżki maku (suchego)
Ponadto:
drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek
Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować*. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki
na 30 - 60 minut. Po tym czasie
ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.
Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.
Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.
* można również metodą tradycyjną - wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać
:)
Wyglądają ślicznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
pięknie wyglądają jak płatki śniegowe :)
OdpowiedzUsuńmuszą super smakować!
pozdrawiam przedświątecznie!
Ślicznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również świątecznie :)