wtorek, 21 grudnia 2010

Kruche makowe gwiazdki

przepis z bloga Moje Wypieki




Kruche i maślane.......z jedną poważna wadą – zbyt szybko znikają ;)





Składniki na 20 - 30 sztuk:

120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła, zimnego
50 g drobnego cukru z prawdziwą wanilią (lub cukru + nasionka z połowy laski wanilii)
2 łyżki maku (suchego)

Ponadto:
drobny cukier z wanilią do obtoczenia ciastek


Wszystkie składniki włożyć do malaksera (food processora) i zmiksować*. Wyjąć kulę ciasta, włożyć do lodówki
na 30 - 60 minut. Po tym czasie
ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, wycinać gwiazdki. Układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.


Piec w temperaturze 170ºC przez 8 - 10 minut do lekko złotego koloru. Studzić na kratce.

Po przestudzeniu obtoczyć w cukrze z wanilią.

Można przechowywać w zamkniętym pojemniku do 7 dni.

* można również metodą tradycyjną - wszystkie składniki umieścić w naczyniu i posiekać
:)




4 komentarze:

  1. pięknie wyglądają jak płatki śniegowe :)
    muszą super smakować!
    pozdrawiam przedświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za odwiedziny :)
    pozdrawiam również świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online