Jakie ciasto jest najlepsze na Dzień Taty w sezonie truskawkowym ? Oczywiście torcik truskawkowy ;D
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tortownicę (ok 20 cm) wyłożyć papierem. Wylać ciasto na blaszkę i piec w tem. 180 st do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić, przekroić na 3 części.
Masa truskawkowa
ok 500 g truskawek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Truskawki zmiksowac w blenderze z cukrem. Żelatynę rozpuścić w pól szklanki gorącej wody. Wystudzić, połączyć z truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce żeby masa lekko stężała.
Masa śmietankowa
szklanka śmietanki 36 %
ok 1/3 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Delikatnie połączyć z żelatyną.
Przekładanie placków:
Na spod tortownicy położyć jeden krążek ciasta, na to wyłożyć cześć śmietanki, następnie masę truskawkowa (chwilkę odczekać żeby stężała), drugi krążek ciasta, śmietanka, masa truskawkowa i na wierzch trzeci krążek i wyłożyć śmietanką. Wierzch ciasta udekorować truskawkami, można polać czekoladą.
Ciasto zostawiamy w lodówce na ok 2 godz.
Potem zostaje już tylko zdjąć obręcz tortownicy i delektować się smakiem ;)

Pyszności, niech nam królują truskawki chociaż jeszcze chwilę. U mnie też truskawkowo :)
OdpowiedzUsuńsama miałam napisać, że to pyszności;) Oj ślicznie się prezentuje ten torcik;))
OdpowiedzUsuńBardzo ładne, klimatyczne zdjęcia na Twym blogu są.
OdpowiedzUsuńA przy tym jaaakie pyszne cudeńka robisz:)
Pozdrawiam Cię cieplutko, Olcik
taki torcik musi być pyszniutki..;):)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, ale narobiłaś mi ochoty;) mogę dostać kawałeczek ?:)
OdpowiedzUsuńale pychota! wspaniale zdjecia, od razu czlowiek nabiera ochoty na kawalek takiego tortu...MNIAM :)
OdpowiedzUsuńtorciki truskawkowe w sezonie są najpyszniejsze nawet bez okazji.. :-)
OdpowiedzUsuńna Twoich zdjęciach wygląda niesamowicie.
dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńEwa, trzeba korzystać z sezonu bo następny dopiero za rok ;)
Olciaky, cieszę się że zdjęcia Ci się podobają. Ja wzrokowcem jestem i pierwsze na co zwracam uwagę przy przepisach to to, jak wyglądają już gotowe ;)
Kacikslodkosci, częstuj się do woli :)
pozdrawiam serdecznie :)