środa, 23 czerwca 2010

Torcik truskawkowy

Jakie ciasto jest najlepsze na Dzień Taty w sezonie truskawkowym ? Oczywiście torcik truskawkowy ;D


6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tortownicę (ok 20 cm) wyłożyć papierem. Wylać ciasto na blaszkę i piec w tem. 180 st do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić, przekroić na 3 części.

Masa truskawkowa

ok 500 g truskawek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Truskawki zmiksowac w blenderze z cukrem. Żelatynę rozpuścić w pól szklanki gorącej wody. Wystudzić, połączyć z truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce żeby masa lekko stężała.

Masa śmietankowa
szklanka śmietanki 36 %
ok 1/3 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Delikatnie połączyć z żelatyną.

Przekładanie placków:

Na spod tortownicy położyć jeden krążek ciasta, na to wyłożyć cześć śmietanki, następnie masę truskawkowa (chwilkę odczekać żeby stężała), drugi krążek ciasta, śmietanka, masa truskawkowa i na wierzch trzeci krążek i wyłożyć śmietanką. Wierzch ciasta udekorować truskawkami, można polać czekoladą.
Ciasto zostawiamy w lodówce na ok 2 godz.
Potem zostaje już tylko zdjąć obręcz tortownicy i delektować się smakiem ;)







8 komentarzy:

  1. Pyszności, niech nam królują truskawki chociaż jeszcze chwilę. U mnie też truskawkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sama miałam napisać, że to pyszności;) Oj ślicznie się prezentuje ten torcik;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne, klimatyczne zdjęcia na Twym blogu są.
    A przy tym jaaakie pyszne cudeńka robisz:)
    Pozdrawiam Cię cieplutko, Olcik

    OdpowiedzUsuń
  4. taki torcik musi być pyszniutki..;):)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się prezentuje, ale narobiłaś mi ochoty;) mogę dostać kawałeczek ?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pychota! wspaniale zdjecia, od razu czlowiek nabiera ochoty na kawalek takiego tortu...MNIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  7. torciki truskawkowe w sezonie są najpyszniejsze nawet bez okazji.. :-)
    na Twoich zdjęciach wygląda niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję bardzo :)
    Ewa, trzeba korzystać z sezonu bo następny dopiero za rok ;)
    Olciaky, cieszę się że zdjęcia Ci się podobają. Ja wzrokowcem jestem i pierwsze na co zwracam uwagę przy przepisach to to, jak wyglądają już gotowe ;)
    Kacikslodkosci, częstuj się do woli :)


    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online