środa, 3 lutego 2010

Róże karnawałowe

Z tego ciasta można również przygotować faworki :)

20 dkg mąki
3 żółtka
szczypta soli
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można zrobić bez proszku)
1 łyżka spirytusu
50 dkg tłuszczu do smażenia
cukier puder
konfitura lub powidła

Z mąki, żółtek, śmietany, proszku, spirytusu wyrobić gładkie, kluskowe ciasto. Cienko rozwałkować. Wycinać kólka w 3 rozmiarach. Każde naciąć na brzegach 4-5 razy.
Środek każdego kółka posmarować białkiem i docisnąć następne.
Smażyć płatkami do dołu na złoty kolor.
Wykładac na ręcznik papierowy, w środek róży włożyć konfiturę, posypać pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online