1 szklanka (226 g) masła niesolonego, o pokojowej temperaturze
1 szklanka (200 g) cukru białego
4 duże jaja
1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
starta skórka z dużej cytryny
2 szklanki (280 g) mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 4 łyżeczki soli
1 / 4 filiżanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
Cytrynowa polewa:
1 szklanka (115 g) cukru pudru
2 łyżki świeżego soku z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (180 ° C) . Blaszkę wysmarować masłem/margaryną. Odstawić.
Masło i cukier utrzeć mikserem az stanie się lekkie, puszyste (około 3 minuty). Dodać jajka, po jednym na raz, mieszając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.
Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie dodać do masy razem z sokiem z cytryny.
Wlać ciasto do przygotowanej blaszki, wygładzić łopatką. Piec około 40 - 45 minut lub do momentu aż patyczek po sprawdzeniu będzie suchy. Pozostawić do wystygnięcia.
Polewa cytrynowa
Utrzeć cukier z sokiem na gładką masę, polać ciasto.
Ja zrobiłam wersje z cukrem pudrem :)
Szczelnie zamknięte można przechowywać kilka dni.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz