wtorek, 21 grudnia 2010

Lebkuchen

przepis z bloga Moje Wypieki





Znalazłam wreszcie swoje idealne pierniczki – delikatne i miękkie nawet na drugi dzień. Dziś wieczorem zamierzam poczynić dodatkową porcję tego świątecznego smakołyku :)




Składniki na 30 sztuk:

250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*


Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć
z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:

2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji :-)

* jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn





7 komentarzy:

  1. Piękne pierniczki! Lebkuchen kuszą naprawdę ze wszech stron...

    OdpowiedzUsuń
  2. zaytoon, chyba nie masz wyjścia ;) ja od wczoraj jestem ich wielką (nawet dosłownie ;) fanka

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, wyglądają pięknie.
    mmm... tylko pozazdrościc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też piekłam i bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to chyba i moje idealne pierniczki. upiekłam je w tym roku po raz pierwszy i na pewno za rok także to zrobię..

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję i wzajemnie ! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online