niedziela, 25 lipca 2010

Tort Egipski

na podstawie przepisu Palachinki



Ten tort to uczta dla podniebienia nie tylko dla fanek Egiptu ;) Delikatny, nietuzinkowy i nie aż tak słodki na jaki wygląda. I choć jego wykonanie zajmuje troszkę czasu, końcowy efekt wszystko wynagradza.


CIASTO:

2 białka jaj
2 łyżki cukru
1 / 2 łyżki mąki
40 g orzechów laskowych (zmielonych)


Ubić na sztywno białka, dodać cukier i nadal ubijać . Dodać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Piec w wysmarowanej formie (lub wyłożonej papierem) o średnicy 20 cm , w piekarniku w 170 st, przez około 25 min.

W ten sposób upiec 3 krążki ciasta.


MASA BUDYNIOWO - MAŚLANA:

10 żółtek
10 łyżek cukru
5 1/ 2 łyżki mąki
cukier waniliowy
340 ml mleka
170 g masła

Wymieszać żółtka jaj, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania się budyniu (ciągle mieszając). Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając chłodny budyń.


MASA ŚMIETANKOWA:

ja zrobiłam z prawdziwą śmietanką

400 ml kremówki
200 g + 4 łyżki cukru
śmietan fix do usztywniania śmietany lub żelatyna (lub nic jeśli tort zostanie natychmiast zjedzony. Kremówka niestety szybko podchodzi wodą.)
120 g prażonych orzechów laskowych, pokrojonych

Cukier (200 g) roztopić, szybko wylać na papier do pieczenia i rozsmarować. Wystudzić. Ostudzony karmel połamać na drobne kawałeczki.

Kremówkę ubić z sztywno z cukrem (4 łyżki). Pod koniec dodać fix do usztywniania (lub żelatynę) i delikatnie wymieszać z pokruszonym karmelem i orzechami.



Przekładanie :

krążek ciasta
krem budyniowo-maślany
krem śmietankowy


I w ten sposób smarować pozostałe placki.
Zostawić troszkę masy budyniowej na posmarowanie boków. Udekorować orzechami .






16 komentarzy:

  1. ślicznie wygląda;D musi wspaniale smakować.. zapiszę sobie;D

    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny! Podziwiam i gratuluję!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten tort jest przepyszny, robiłam go, mniam:)
    Pieknie i smacznie się u Ciebie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. już widziałam na wielu blogach i mam go w planach, oj kusi, kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekny tort! napewno jest pyszny:) przepis brzmi bardzo kuszaca, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam i uwielbiam ten tort

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za tortami. Te wszystkie maślane masy itp... Przerażające. Za to bardzo miło się na nie patrzy. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. prawdziwa uczta dla zmysłów!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wyglada ten tort, taki bialutki i taki wysoki i na pewno tak fajnie rozplywajacy sie w buzi.

    OdpowiedzUsuń
  10. określenia go nietuzinkowym jest tutaj jak najbardziej adekwatne. a w Twoim wykonaniu jeszcze piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny! Jadłam ten tort w wersji kawowej i nawet nie będąc fanką kawowych wypieków bardzo mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  12. od dawna kusi mnie ten tort! Pysznie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wcale nie był taki pyszny;P Na poważnie to mogę zaświadczyć, że rozpływał się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chciałam Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu dla kreatywnych i pomysłowych bloggerów :) Można wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję bardzo :) miło mi ze się podoba :)

    chantel, warto się dać mu skusić ;)

    Zaytoon, ja osobiście wolę śmietankę w wypiekach ale czasem trzeba ustąpić ;) A ta masa wyjątkowo mi do gustu przypadła ;)

    komarka, wersja kawowa ? toż to by była rewelacja dla mnie, fanki kawy i kawowych wypieków ;)

    Maciek ;)

    kasiaaaa24, :))

    OdpowiedzUsuń
  16. o matko :) Ale cudo! Już w zakładkach :]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online