Ten tort to uczta dla podniebienia nie tylko dla fanek Egiptu ;) Delikatny, nietuzinkowy i nie aż tak słodki na jaki wygląda. I choć jego wykonanie zajmuje troszkę czasu, końcowy efekt wszystko wynagradza.
CIASTO:
2 białka jaj
2 łyżki cukru
1 / 2 łyżki mąki
40 g orzechów laskowych (zmielonych)
Ubić na sztywno białka, dodać cukier i nadal ubijać . Dodać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Piec w wysmarowanej formie (lub wyłożonej papierem) o średnicy 20 cm , w piekarniku w 170 st, przez około 25 min.
W ten sposób upiec 3 krążki ciasta.
MASA BUDYNIOWO - MAŚLANA:
10 żółtek
10 łyżek cukru
5 1/ 2 łyżki mąki
cukier waniliowy
340 ml mleka
170 g masła
Wymieszać żółtka jaj, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Podgrzewać na małym ogniu aż do zagotowania się budyniu (ciągle mieszając). Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając chłodny budyń.
MASA ŚMIETANKOWA:
ja zrobiłam z prawdziwą śmietanką
400 ml kremówki
200 g + 4 łyżki cukru
śmietan fix do usztywniania śmietany lub żelatyna (lub nic jeśli tort zostanie natychmiast zjedzony. Kremówka niestety szybko podchodzi wodą.)
120 g prażonych orzechów laskowych, pokrojonych
Cukier (200 g) roztopić, szybko wylać na papier do pieczenia i rozsmarować. Wystudzić. Ostudzony karmel połamać na drobne kawałeczki.
Kremówkę ubić z sztywno z cukrem (4 łyżki). Pod koniec dodać fix do usztywniania (lub żelatynę) i delikatnie wymieszać z pokruszonym karmelem i orzechami.
Przekładanie :
krążek ciasta
krem budyniowo-maślany
krem śmietankowy
I w ten sposób smarować pozostałe placki.
Zostawić troszkę masy budyniowej na posmarowanie boków. Udekorować orzechami .


ślicznie wygląda;D musi wspaniale smakować.. zapiszę sobie;D
OdpowiedzUsuńpozdrowienia
Cudowny! Podziwiam i gratuluję!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Ten tort jest przepyszny, robiłam go, mniam:)
OdpowiedzUsuńPieknie i smacznie się u Ciebie prezentuje:)
już widziałam na wielu blogach i mam go w planach, oj kusi, kusi :)
OdpowiedzUsuńpiekny tort! napewno jest pyszny:) przepis brzmi bardzo kuszaca, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńrobiłam i uwielbiam ten tort
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tortami. Te wszystkie maślane masy itp... Przerażające. Za to bardzo miło się na nie patrzy. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
prawdziwa uczta dla zmysłów!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglada ten tort, taki bialutki i taki wysoki i na pewno tak fajnie rozplywajacy sie w buzi.
OdpowiedzUsuńokreślenia go nietuzinkowym jest tutaj jak najbardziej adekwatne. a w Twoim wykonaniu jeszcze piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPiękny! Jadłam ten tort w wersji kawowej i nawet nie będąc fanką kawowych wypieków bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńod dawna kusi mnie ten tort! Pysznie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńWcale nie był taki pyszny;P Na poważnie to mogę zaświadczyć, że rozpływał się w ustach:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) miło mi ze się podoba :)
OdpowiedzUsuńchantel, warto się dać mu skusić ;)
Zaytoon, ja osobiście wolę śmietankę w wypiekach ale czasem trzeba ustąpić ;) A ta masa wyjątkowo mi do gustu przypadła ;)
komarka, wersja kawowa ? toż to by była rewelacja dla mnie, fanki kawy i kawowych wypieków ;)
Maciek ;)
kasiaaaa24, :))
o matko :) Ale cudo! Już w zakładkach :]
OdpowiedzUsuń