0,5 kg mąki
10 dkg margaryny
1 szklanka cukru
0,5 szklanki śmietany
0,5 łyżeczki sody lub proszku
cukier waniliowy
1 jajko
Masa :
1 l mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
30 dkg margaryny
2 szklanki cukru
4 łyżki masy kajmakowej
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, w 180 st. upiec 3 placki na złoty kolor.
Masa:
Odlać część mleka do osobnego naczynia. Pozostałą część zagotować z margaryną i cukrem. Do odlanej części dodać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać, wlać do gotującego mleka. Ugotować budyń. Placki posmarować masą kajmakową, i przełożyć gorącą masą budyniową (łącznie z wierzchem ciasta). Odłożyć w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

w związku z podejrzeniem o plagiat ;) informuję, że powyższe ciasto zgłosiłam do tego konkursu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz