czwartek, 14 stycznia 2010

Murzynek z nutą piernikową

Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki


1/2 kostki margaryny lub masła

3 jaja

2 szklanki mąki

1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)

1 szklanka mleka

5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki przyprawy do piernika

5 łyżeczek kakao



Cukier wymieszać z kakaem, dodać mleko i wymieszać, dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać dżem i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem). Polać polewą czekoladową.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online