Ciasto z cyklu "łatwe, szybkie i smaczne".Idealne, kiedy w domu pojawiają się nieoczekiwani goście. Zniknęło w 10 min, jeszcze ciepłe ;-)
Tutaj go znalazłam :)
Tutaj go znalazłam :)
30 dag mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
25 dag cukru
4 jajka
25 dag margaryny lub masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm).

urocze są te piegi
OdpowiedzUsuńlubię jak ziarenka maku tak przyjemnie chrupią w cieście
Proste i pyszne :) Idealne niedzielne ciasto :)
OdpowiedzUsuńja robię podobnie, ale z samych białek;) ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,Beata
Wygląda bardzo piegowato i pysznie! Piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
też robiłam pieguska, pyszny!
OdpowiedzUsuńurocze i takie puchate :)
OdpowiedzUsuńpiegusek to klasyka! uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńa ja nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje (:
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto. U mnie nazywa się mrówkowiec. Pycha!
OdpowiedzUsuńidealne na wykorzystanie białek... niby takie zwykłe a ile radości i przyjemności jedzenia :) też takie robię...
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho upiekłaś:)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj pieke Pieguska , i planuje go przelozyc chalwowym kremem :) I polewa z bialej czekolady.
OdpowiedzUsuńczekam zatem na relację jak smakuje to połączenie ;)
OdpowiedzUsuńi dziękuję wszystkim za odwiedziny;)
pyszne dla lubiących mak, pulchne i ładnie wygląda w przekroju, polecam
OdpowiedzUsuńja tez robie pieguska, ale zupełnie innego :P
OdpowiedzUsuńI.