sobota, 3 lipca 2010

Ciasto Piegusek

Ciasto z cyklu "łatwe, szybkie i smaczne".Idealne, kiedy w domu pojawiają się nieoczekiwani goście. Zniknęło w 10 min, jeszcze ciepłe ;-)
Tutaj go znalazłam :)


30 dag mąki pszennej
1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)

25 dag cukru

4 jajka

25 dag margaryny lub masła

1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.

Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm).





15 komentarzy:

  1. urocze są te piegi
    lubię jak ziarenka maku tak przyjemnie chrupią w cieście

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i pyszne :) Idealne niedzielne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię podobnie, ale z samych białek;) ślicznie wygląda:)
    pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo piegowato i pysznie! Piękne zdjęcie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. urocze i takie puchate :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piegusek to klasyka! uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to ciasto. U mnie nazywa się mrówkowiec. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne na wykorzystanie białek... niby takie zwykłe a ile radości i przyjemności jedzenia :) też takie robię...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dzisiaj pieke Pieguska , i planuje go przelozyc chalwowym kremem :) I polewa z bialej czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  11. czekam zatem na relację jak smakuje to połączenie ;)

    i dziękuję wszystkim za odwiedziny;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne dla lubiących mak, pulchne i ładnie wygląda w przekroju, polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. ja tez robie pieguska, ale zupełnie innego :P
    I.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online