środa, 10 marca 2010

Kruche różyczki

przepis pochodzi z bloga Every Cake You Bake

200 g zimnego masła,
2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
3/4 szklanki cukru pudru,
2 żółtka,
szczypta soli

Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na około 3-4 mm). Wykrawać krążki jednakowej wielkości. Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie, po czym zwinąć je w rulon (raczej luźny). Rulon przekroić w połowie na dwie części, uzyskując w ten sposób dwie różyczki (instrukcja obrazkowa tutaj). Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. piękne są :) Muszę je koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. one nie tylko ładnie na stole wyglądają, ale i rewelacyjnie smakują ;) nawet po kilku dniach.

    OdpowiedzUsuń
  3. To mój ulubiony przepis na kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online