sobota, 26 czerwca 2010

Ciasto czekoladowo-bananowe

Przepis z bloga WhitePlate




Można je okreslić tylko jednym słowem : PYSZNE ! ;)


100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
170g cukru muscovado (z powodu ograniczeń towarowych w moim sklepie ;), ja dałam zwykły, biały)
3 jajka
175g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w garnuszku, ale należy uważać, by się nie przypaliła).
Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając.
Przesiać mąkę, proszek i kakao i dodać do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką.
Dodać banany i czekoladę, wymieszać.
Włożyć do wysmarowanej masłem keksówki (moja miała 28 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50-60 minut. Kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Ostudzić na kuchennej kratce, następnie zawinąć w folię.




środa, 23 czerwca 2010

Torcik truskawkowy

Jakie ciasto jest najlepsze na Dzień Taty w sezonie truskawkowym ? Oczywiście torcik truskawkowy ;D


6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Tortownicę (ok 20 cm) wyłożyć papierem. Wylać ciasto na blaszkę i piec w tem. 180 st do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić, przekroić na 3 części.

Masa truskawkowa

ok 500 g truskawek
pół szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny

Truskawki zmiksowac w blenderze z cukrem. Żelatynę rozpuścić w pól szklanki gorącej wody. Wystudzić, połączyć z truskawkami. Odstawić w chłodne miejsce żeby masa lekko stężała.

Masa śmietankowa
szklanka śmietanki 36 %
ok 1/3 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Delikatnie połączyć z żelatyną.

Przekładanie placków:

Na spod tortownicy położyć jeden krążek ciasta, na to wyłożyć cześć śmietanki, następnie masę truskawkowa (chwilkę odczekać żeby stężała), drugi krążek ciasta, śmietanka, masa truskawkowa i na wierzch trzeci krążek i wyłożyć śmietanką. Wierzch ciasta udekorować truskawkami, można polać czekoladą.
Ciasto zostawiamy w lodówce na ok 2 godz.
Potem zostaje już tylko zdjąć obręcz tortownicy i delektować się smakiem ;)







wtorek, 22 czerwca 2010

Sorbet truskawkowy

Blog mi się nieco zakurzył i pajęczyny się w kątach pojawiły ;)
W nawale różnych spraw, o mały włos nie przegapiłam sezonu truskawkowego.
Ale kiedy po domu rozszedł się zapach świeżo zebranych, "swojskich" truskawek nie wytrzymałam i zrobiłam coś, co uwielbiam - sorbet ;)

A zainspirował mnie ten przepis.



1 kg truskawek
2/3 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, wedle własnych upodobań )
1/3 soku z cytryny (tu podobnie)
1 łyżka wódki

Wszystko miksujemy (najlepiej w blenderze) i wsadzamy do maszyny do lodów (postępując według instrukcji).
Jeśli takowej nie posiadamy robimy w zamrażalniku, pamiętając aby co jakiś czas masę zamieszać.


wtorek, 1 czerwca 2010

Domowe Bounty

Znalazłam na tej stronie i pomyślałam sobie, że to idealny, słodki dodatek z okazji Dnia Dziecka :) A przy okazji zabawa w smarowanie ciastek czekoladą.



Wszystkim Dzieciakom w dniu Ich święta życzę wszystkiego najsłodszego ! :)



100 ml śmietany kremówki
300 g cukru
250 g margaryny
250 g wiórków kokosowych
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju (na czekoladę)


Margarynę pokroić w kostkę. Umieścić śmietanę, cukier i margarynę w garnku i wszystko podgrzać aż zacznie wrzeć. Gotować przez kolejne 5 minut.
Zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Pozostawić w lodówce na noc (ja trzymałam krócej, bo nie doczytałam o tej nocy ;)
Następnego dnia wyłożyć na deskę,usunać papier.
Pokroić w kostkę lub prostopadłościany (jak oryginalne Bounty).
Polać czekoladą. ( ja użyłam mlecznej i białej )








Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online